Familien Duch

Peter Duch

Mellemøsten

Cruice—Muscat i Oman

År 2016

Efter at have steget af verdens største passagerfly i Dubai, tog vi en taxa til havnen og steg ombord på Costa Fortuna, vort hjem den næste uge. Klokken var omkring 3 morgen, inden vi kom i seng, men da vi havde stillet uret 3 timer frem,  føltes det ikke sent.
Vi sejlede ved middagstid og der blæste en stærk kuling, hvilket man kunne se i swimmingpoolen, da den lignede Vesterhavet i oprør og de måtte lukke vandet ud af poolen,  da den oversvømmede nærområdet. Dagen gik med at udforske skibet og få Dortes taske udleveret fra Rulle Marie og sikkerheds
-eksperterne. Hun havde en stak AAA batterier i den, og det fik alarmen til at gå i gang. Vi oplevede egentlig det samme i lufthavnen i Dubai, men de var dog knap så emsige, der skulle Dorte bare bekræfte at det var batterier, hun havde med.

”Park” af slebet granit ved Al Alam Paladset

Al Alam Palace er en af sultan Qaboos Bin Said Al Said 8 paladser. Denne bruges til officielle funktioner og til at modtage fornemme gæster.

Vi ankom til Omans hovedstad Muscat tidligt om morgenen og tog på udflugt.  Først kørte vi en kort tur op i bjergene og nød den smukke udsigt over det gamle Muscat. Herefter til Sultanens repræsentations palads,  der er en af hans 8 paladser. Smukt og stilfuldt med masser af blomster, buske og marmor. Inden vi kørte ud af Muscat besøgte vi et museum, der beskrev de meget forskellige folkeslag i Oman og deres påklædning og skikke samt viste hvorledes de ultra rige boede.
Senere var der så et par timers køretur sydpå fra Muscat.  En flot tur gennem
ørken, små byer, dadellunde, nogle få gedeflokke og indhegninger med dromedarer. For det meste ørken så langt øget rakte. Nogle steder store klitter af sand og sten. Andre steder dog høje klipper i horisonten. Her er utrolig meget byggeri i gang. Huse og 8-sporede motorveje, trænger ørkenen og sandstensklipperne tilbage. Vi gjorde holdt ved et gammelt, men meget velholdt bjergfæstning og var rundt og se fæstningen, hvor også soldaternes familier boede med skole,  moské etc
Herefter besøgte vi Nakhal springs,  der lå i en lille landsby. Varme kilder, der strømmede ud af klipperne, dannede den lavvandede flod,
hvor man i et kar kunne bade i det ca 35 grader varme vand. Nogle unge kvinder var i gang med at vaske tøj i floden, da vi kom, men fortrak kort efter. Vi nøjedes dog med at sidde med fødderne i det varme vand, i floden mens de små fisk, sørgede for at alt hård hud blev gnavet af fødderne.
Senere fik vi en overdådig buffet med bl.a lokale specialiteter på en restaurant, hvor der var en utrolig smuk Park.

De malede stenbukke ses mange steder i Oman

Chaufførerne sørger for at komme i skyggen, når der holdes pause. I ørkenen er en temperatur på over 50 grader ikke usædvanlig.

Betagende udsigt fra Nakhal Fort

2 billeder fra omgivelser til Grand Mosque

Derefter tilbage til Muscat, hvor vi gjorde fotostop ved Grand Mosque, der bare er enorm både hvad angår bygninger og det store område omkring, der er fyldt med blomster, blomstrende buske og træer.  Endelig blev det til en tur i Muttrah Souk, som er en stor overdækket basar, der dækker en lang række gader og stræder og indeholder flere hundrede butikker.
Aftenen bød på akrobatisk opførelse af Julio og Romeo i skibets teater. Knap så flot som aftenen før, hvor der var et smukt musical med populære melodier fra Beatles, Metallica, Niel Young og mange andre.

Selv om Oman har gennemgået en stor udvikling gennem de sidste 45 år og hører til i den rigeste fjerdedel af jordens lande, vasker man stadigvæk på gammeldags maner, når man kommer ud på landet.

I dag tog vi på gåtur i Muscat, der er hovedstaden i Oman. Efter morgenmaden tog vi ud i byen og gennemtravede souk'en (basaren) og gjorde nogle mindre indkøb efter nogen forhandlinger, som hører sig til.  spændende at gå rundt i souk'en og se de mange varer, men også at studere de der var ude at handle ind. Se manden komme stolt bærende med den nyfødte i armene, mens hans 3 koner vurderer varerne og de 6 andre små børn pænt venter til mødrene har gjort deres indkøb. Manden må have op til 4 hustruer i Oman og det ser ud til at rigtig mange har mere end én, trods det er dyrt at købe en kone, da hendes familie skal have 500-600.000 kr for deres datter.
Ud over suik'en vandrede vi rundt i de smalle gyder,  fik en kop kaffe ved en fortovstestaurent og så en flok mercedes'er ankomme med stort politi eskorte.  Det lignede et statsbesøg fra Korea eller Japan.
Vi vendte tilbage til skibet godt frokosttid,  solede os resten af eftermiddagen på dels soldækket og dels på vor altan
I 1964 blev der fundet olie, i den forholdsvis lille ørkenstat. Den gamle sultan
var imod olieudvinding, men blev styrtet af sin søn sultan Qaboos. Folket elsker ham åbenbart, da han har skaffet stor velstand til det
tidligere meget fattige land, omend sultanen er total enevældig.  Hans pengepung og statskassen er en og samme. 
Trods 2 koner og 300 konkubiner er sultanen barnløs og 800 år gamle slægt ser ikke ud til at kunne fortsætte.

Der handles ivrigt i sauq’en. Stort set alt kan købes her. Suoq’en i Muscat ligger i en enorm stor overdækket bygning.Her har manden taget et par af sine koner og børn med for at købe tasker til dem.

Ud over olie, er der en ting mere der skyldes velstanden i Oman i dag - de udenlandske arbejdere, som udgør over halvdelen af befolkningen. De arbejder i olieindustrien og i servicefagene og udfører det arbejde, som omanerne ikke selv gider. Desuden er der en række specialister i landet. Omanerne har en mindsteløn på ca 6.000 kr månedligt, ingen skat, gratis sundhed og uddannelse. Udlændinge har en mindsteløn på omkring 1.700 månedlig og skal betale dyrt for skole og sundhed.
I liter benzin koster omkring 2 kr og en liter vand koster omkring 4 kr. I modsætning til benzin er vand en mangelvare.
F.eks er der intet grundvand i million byen Muscat, men trods det kører sprinkleranlæggene hele tiden for at give liv det blomstetvæld i rabatterne og anlæggene. Når temperaturen om sommeren når op på 58 grader, kan man næsten ikke forstå, hvorledes der skaffes vand nok til hovedstaden.
Trods,  efter Mellemøstlig forhold, er det islamiske land temmelig frisindet, kvinder må køre bil, arbejde og drikke alkohol, det sidste dog kun på restaurant. Alle kvinder går i sort og har hals, arme, ben og hår dækket. Nogle i burka,  andre med slør eller masker, men en del har dog ikke ansigtet
dækket. Mændene bærer alle hvide, ankellange kjorter, og bærer enten en fez lignende hovedbeklædning eller turban og har uden undtagelse skæg.

En flok mænd sidder og ordner myrra, der er en aromatisk harpiks, der udvindes af saften fra en busk. Myrra har fra gammel tid være anvendt som bestanddel i røgelse, salver og brugt til balsamering.

Parti fra Muscat

Muscat ligger omgivet af bjerge. Her er billedet taget fra skibet

Indgang til souq’en

Fornemt besøg med massivt ombud af politi og millitær

Cruice— Khasab i Oman

Vi ankom til Khasab om morgenen. Det er en lille flække i Oman. Provinsen ligger afskåret fra resten af Oman og ligger omkranset af de Forenede Emirater til alle sider på land og den Persiske Golf mod havet. Det består næsten udelukkende af bjerge og kaldes også for Arabiens Norge. Vi tog en udflugt med en 4-hjuls trækker og kørte rundt i bjergene en 4 timers tid af smalle bjergveje med masser af hårnålesving og løs sand og sten og masser af støv. Vi gjorde holdt forskellige steder for at nyde udsigten fra de svimlende højder og kom forbi små landsbyer, løsgående geder, dromedarer, æsler og muldyr. .

Bjerget vi kørte op ad hed kvindernes bjerg, idet den for det meste var beboet af kvinder.  Mændene var fiskere og boede ved foden af bjerget og kom kun op til kvinderne, når det var for varmt at fiske om sommeren.
Vi kunne kun komme op i 1800 meters højde, da militæret herskede over toppen, hvorfra de kunne overvåge hele Hormuz strædet.
Lidt sjovt at se, at bjergene for 200 millioner år siden lå under havets overflade. Vi så rigtigt mange forsteninger af dybhavsfisk, østers, muslinger, kæmpe søheste, rokker m.v., men det er grunden til at der er kommet så
meget olie og gas i undergrunden

Forsteninger af fisk og blæksprutte

Vi gjorde holdt ved en lille grøn oase, der lå mellem bjergene

Her har jeg vendt den smukke udsigt ryggen. Vi gør holdt ved et udsigtspunkt, på vej op ad kvindernes bjerg

Ud over det militære strategiske sted er Khasab også centrum for smuglerier. Hurtiggående speedbåde bringer spiritus og andre varer til Iran, der ligger lige på den anden side af Hormuz strædet.

Ad små bjergveje er vi på vej mod toppen, så vi kan komme op og nyde udsigten over Hormuz strædet

Cruice— Abu Dhabi i de Forenede Emirater

Efter at have været ramt af feber i går eftermiddag og natten, kæmpede jeg mig op i Abu Dha i. Vi tog en hop on og hop off bus rundt i den topmoderne by, som kaldes verdens rigeste by. Her er det ene fantastiske skyskraber ved siden af det andet. Vi stod af ved en vanvittig stor og ny moské og fik set det imponerende og flotte bygningsværk. Så tænker man igen på det spil af enorme ressourcer, der kunne have brødfødt det halve Afrika.

Sheikh Zayed Grand Mosque

Herefter besøgte vi et par indkøbscentre og souk'en. Men ud over at se 100-vis af flotte skyskrabere, var selve byen en skuffelse uden grønne områder, fortovscaféer,  historie, gågader og den slags, der gør en by interessant.—vi fandt dem i al fald ikke. For 40 år siden var byen en ubetydelig landsby - nu bor der 1,5 millioner der.

Parti fra Sheikh Zayed Grand Mosque

Dorte måtte være kreativ med at få dækket hoved og arme. Hun måtte trække bukserne meget lange, for at få lov t komme ind

Eksempel på skyskraber arkitektur

Eksempel på skyskraber arkitektur, ligeledes herunder

Cruice—Dubai i de Forenede Emirater

I løbet af natten var den sidste feber forsvundet og nattesøvnen havde gjort godt. Vi tog videre på den bustur vi var startet på i Abu Dhabi, da billetterne også kunne bruges her. Da vi jo skulle have 3 hele dage igen i Dubai,  når vi returnerede fra Maldiverne, besluttede vi, at vi ville se så meget som muligt fra bussen og så gå i dybden med enkelte seværdigheder senere.
Dubai er enorm stor i areal, der bor 2,4 mio indbyggere og man er igang med at skaffe plads til yderligere 3,5 mio. De sidste skal bo på kunstige øer, der bygges
i den Persiske Golf.
Vi kørte fra skibet til det store indkøbscenter Dubai Mail, der ligger ved foden af verdens højeste bygning på 200 etager. Her valgte vi den første rute "Palm Island", som førte os forbi enorme skyskraber i massevis og i alle kunstfærdige udformninger og bl.a. også det kæmpemæssige 7 stjernede hotel Burj Al Arab der har form som et stort sejl. Det ligger også ude i vandet på en kunstig ø og man kan kun komme derud med båd eller helikopter.
Den store kunstige ø Palm Island er formet som et palmetræ med stamme og en række
blade. Det giver mulighed for mange boliger med adgang til havudsigt. På noget af en af de yderste blade ligger hotel Atlantis med enorme områder med vandland, akvarier, den sunkne by Atlantis, bassiner hvor publikum kan blive trukket af delfiner, rutschebaner der kører gennem hajbassiner og meget mere. Vi har tidligere besøgt den nyere søster Atlantis på Bahamas, så vi stod ikke af bussen her.

Indgangsparti til Atlantis Dubai

Burj Al Arab fra  siden

Burj Al Arab

Verdens højeste bygning (2016) Burj Khalifa. Med sine 828 meter, rager den godt i vejret.

Den næste busrute vi tog var Marina Tour, som førte os gennem en bydel, hvor der stort set kun var skyskrabere og imellem disse kunstige søer og kanaler. Vor billet gjaldt også til i en times sejltur på de kunstige, men også smukke kanaler, men det sprang vi over af tidsnød. Der var også fine café miljøer, udendørs restauranter o.s.v.
Den 3. Rute vi nåede var City Tour, hvor vi kom til den gamle del af Dubai især koncentreret om floden der løber gennem byen. Her er der et meget spændende miljø med masser af trafik af især de
små træ fragtskibe kaldet dhow. I hundredvis lå de også ved kajerne højt belæsset med varer fra fremmede lande.
Så sænkede mørket sig og lysene tændtes over byen. Vi havde da rejst rundt med bus i 9-10 timer og havde langt fra været alle ruter igennem, så der er noget at vende tilbage til. Men trods der er metro, sporvogn, monorail, busser og vandbusser i byen oplevede vi meget kø på de mange motorveje inde i byen.  Selv på en 16 sporet vej, gik trafikken i stå.
Emiratet Dubai er bestemt meget mere indbydende end emiratet Abu Dhabi efter min
mening. 
De Forenede Emirater blev dannet i 1971 af 6 selvstændige små Emirater og den 7. sluttede sig til året efter. Der er 3 retsområder. En overordnet for alle emirater, de nationale for de enkelte emirater og endelig sharia, der gælder i familieforhold.
Den ene af vore 2 tjenere var bedrøvet, da vi mødtes til aftensmad på skibet. Han er en ung mand fra Indonesien og han havde Skyped med sin kone og deres 3 årige søn. Han havde fået frygtelig hjemve, men han havde bundet sig til 9 måneder på skibet. Han havde bare lyst til at drikke sig fuld, men det ku' han jo
ikke, da han er muslim.

Et par fine rumraketter—eller er det store læbestifter

Vor sidste dag på krydstogt valgte vi at blive på skibet. Der var høj sol og 26 grader, så det blev en dag på solsengen med en bog og en enkelt kold øl. Efter aftensmad tog vi en taxa til lufthavnen for at flyve til Sri Lanka. Vi kunne ikke få lov til at køre med den første taxa, selv om chaufføren godt ville have os med. Men taxaen havde en lilla spoiler foran på taget og en kvindelige chauffører og så må de ikke køre med mænd. Ja, sådan er der så meget. Chaufføren vi fik var inder og talte meget dårlig engelsk og snød os lidt. Det kom lidt bag på os, da der plejer at være strikse regler og moral. Nå men så ku' der da blive til en lille is til hans børn, hvis han ikke havde for mange.

Der er også lidt af det gamle tilbage af Dubai endnu, specielt i bydelen Deira, hvor de mange gamle souks befinder sig og dhoni havnen.

Obelisken ved Wafi Mall. Et lille eksklusive kvarter udformet med ægyptiske med pyramider, søjler, sfinx’er m.m. Som at gå i oldtidens  Ægypen

Søjlegang i Wafi

Dorte i gang med pris forhandlinger