Familien Duch

Peter Duch

Kuala Lumpur

Malaysia

År 2007

Vi kom sejlende til Surat Thani, i det sydlige Thailand. Turen gik fra Ko Pha Ngan og det var et meget lavvandet område, vi sejlede igennem. Hist og her lå der huse så langt ude på havet, at man ikke kunne se land—det så lidt surealistisk ud. Der blev fisket med bundgarnspæle og dyrket kulturperler.

Fra Surat Thani skulle vi med toget videre til den Malaysiske grænse. Der var nogle timers ventetid, men ikke rigtig nogen spisesteder i nærheden, dog lykkedes det mig dog at finde nogle enorme store frølår, næsten på størrelse med kyllingelår. Dem sad vi så og fortærede, mens vi ventede på toget. Det var nemt at se, at vi var kommet til den sydlige del af Thailand, idet der var en del piger og kvinder, der bar slør.

Langt ud på aftenen kom toget endelig, og vi steg ombord og kørte så i en ret begivenhedsløs nat og formiddag indtil vi var kommet over grænsen til Malaysia og sporet gik ikke længere.

Frølår var det eneste mad vi kunne opdrive så sent om aftenen—de var til gengæld enorme.

Islam er den herskende religion i Malaysia, og det afspejles klart i befolkningens beklædning. Det skal dog siges, at kvinder med tørklæder er i absolut mindretal. Her har kameraet dog fokuseret på en flok piger i skoleuniform.

På banegården var vi heldige at komme med en ekspresbus, der umiddelbart efter kørte direkte til Kuala Lumpur. Malaysia, kunne man straks se, var et helt andet samfund end Thailand. Malaysia var som tidligere britisk koloni, blevet virkelig kolonialiseret. Regnskovene var nærmest fraværende og var i stedet afløst af plantager med især oliepalmer i snorlige rækker. Naturen var her blevet tæmmet og ensrettet, men bortset fra det, var busturen en meget smuk tur.

Vi ankom til Kuala Lumpur om aftenen og skulle finde overnatningsmulighed. Vi prajede en taxa og med hans hjælp lykkedes det  langt om længe at finde overnatning. Der var flere konferencer i byen, så alt var stort set optaget, så vor chauffør fik desværre nej, alle steder, men endelig lykkedes da dog at finde noget. Det var bestemt ikke noget at skrive hjem om, gammelt og laset og ikke specielt rent, men såfremt vi ikke ville overnatte i det fri—var der ikke andre muligheder  - billigt var det heller ikke.  Efter at have spist en lækker aftensmad i madgaden, gik vi til køjs, for at stå tidligt op næste morgen og pakke rygsækken og finde et andet indkvartering. Taxachaufføren havde aftenen inden anbefalet et lille hotel i nærheden og her lykkedes det os at få et dejligt værelse.

Skytrain i Kuala Lumpur er et meget effektivt transportmiddel. Den kollektive trafik er i det hele taget veludviklet

Udsnit af  af den enorme udsmykning i Sri Mahamariamman Templet

Den hellige kvinde fra Sri Mahamariamman Templet havde det længste hår vi endnu har set.

For ikke at falde i håret eller slide det i stykker, er håret samlet i en tredobbelt  ophængning

De næste dage for vi rundt med hovedsagelig den offentlige transport for besøge forskellige steder i Kuala Lumpur eller slet og ret KL, som den kaldes i folkemunde. Vi besøgte bl.a. Sri Mahamariamman Templet, der er Malaysias  største hindutempel.  Den dag vi var på besøg her, var der vældig stor aktivitet. Tidligt om morgenen havde et stort optog gået i procession fra et lille bjerg uden for KL til templet og de var netop nået frem, da vi arriverede, så vi fik mulighed for at følge lidt af de religiøse ritualer. Hinduerne har jo et mylder af guder og i templet var der rigtig mange flotte figurer, udskæringer og afstøbninger af mange af disse guder udført af guld, ædelstene og kakler. En af templets ansatte var så flink at vise os lidt rundt og fortælle om, hvad der skete. Hellige mænd sad i den ene ende af tempelgården i små aflukker og her kunne besøgende få fortalt sin skæbne og fremtid—mod betaling.

I Chinatown er der livlig aktivitet og gode muligheder for både at gøre gode handler og få et måltid lækkert mad. Ved en af boderne havde jeg indledt en handel og da sælgeren ikke lige havde det jeg efterspurgte, måtte han en tur ud i byen for at skaffe det. Imens passede jeg boden for ham, men mit handelstalent skuffede—jeg fik intet solgt, mens han var væk, om end jeg prøvede.

Menara tårnet er på 421 meter og der er en fantastisk udsigt fra restauranten i toppen.

Menara er et af verdens højeste tårne og kan ses over det meste af KL. Vi var taget med en lokal bus og steg af ikke så langt fra tårnet.  Inde midt i KL, ligger der et lille stykke imponerende regnskov, der er bevaret som en park og strækker sig fra byens centrum op af skråningen til foden af Menara tårnet. Parken hedder Bukit Nanas Forest Reserve. Området er ikke stort, men alligevel spændende. Vi gik op ad de anlagte stier og også lidt uden for stierne, uden dog at finde ret meget interessant ud over de tropiske træer.

I Menara tog vi elevatoren op til toppen frem for de 2.058 trappetrin, hvor der dels er en roterende restaurant og dels panoramavinduer, så man 360 gr rundt kan gå og se ud over hele byen.

Efter at have nydt lidt til livets opretholdelse i restauranten og nydt det storslåede vue over byen vendte vi tilbage og tog nu turen den modsatte vej gennem parken. Her mødte vi en større flok aber på omkring 20-25 individer. Vi havde et par poser nødder, som vi fodrede dem med, hvilket bevirkede, at de ikke var til at slippe af med igen.

Udsigt fra Menaras restaurant.

Man kan også få  dejlige store kolde Carlsberg øl i KL

Den ørnen og uglen er tegnet på mod, visdom og klogskab. Fuglene er levende nok, men tamme

En af aberne fra Bukit Nanas Forest Reserve

Midt i KL’s travle centrum, ligger denne lille rest af regnskoven bevaret. Dorte kommer her med et par poser nødder til aberne.

I udkanten af KL’s centrum ligger Bird Park, der har en af verdens største volierer med fritflyvende fugle. Volieret er så stort, at man ikke opfatter, at man er inde i et bur, da der er store træer, regnskov, små søer  o.s.v. i det og det er nok det sted, hvor man kommer nærmest i at kunne studere fuglenes adfær i så naturlige rammer, som i det fri. Storke flyver omkring, lander i søen og står der og fisker. Næsehornsfuglene flyver fra træ til træ og kalder deres karakteristiske skrig efter en mage. Vi syntes det var et meget imponerende sted at gå rundt og se, de mange fugle. Frokosten indtog vi på restaurantens terrasse. Her baskede fuglene også forbi, og nogle af de mest modige kom og tiggede mad. Lige ud for hvor vi sad, landede en stor næsehornsfugl og sad og kaldte på sin mage, som så et øjeblik efter landede ved siden af. Hannen havde redet sig en rund frugt, som han galant overdrog til hunnen.

Vi havde en rigtig og fornøjelig dag i fugleparken.

 

De store næsehornsfugle kom meget tæt på restaurantens terrasse

På en vandretur fra vort hotel, gik vi ud til KL’s nye varetegn Petronas Twin Towers—de 2 tvillingtårne, hver  på 452 meter. Tårnene er på 88 etager og mellem de 2 tårne er der en gangbro mellem 41. og 42. etage, der forbinder de to tårne. Gangbroen er i 110 meters højde. Tårnene er bare enorme, når man står foran dem, og nakken skal virkelig lægges tilbage for at se op til toppen. Ud over 100-vis af kontorer, er der også eksklusive  boliger,, massevis af forretninger. Man kan finde mærkeforretninger fra samtlige de store  eksklusive modehuse indenfor tøj, smykker, parfume etc.

Petronas to tårne ved aftenstid, hvor lyset tændes i tårnene.

Petronas to tårne med gangbroen der forbinder de to tårne. Tårnene indeholder et bebygget areal på 342.000 kvm

Dorte i gang med morgenmaden, som vi oftest indtog på en lille  hyggelig muslimsk restaurant, der blev drevet af to brødre.

På vore ture rundt i byen kom vi bl. a. forbi Sultan Abdul Samad Building. Bygningen er et enormt bygningskompleks, der blev bygget i slutningen af 1800-tallet. Bygningen er utrolig flot og velholdt og har masser af runde hvælvinger, runde kupler og et 40 meter højt kobberbelagt klokketårn.

Lige i nærheden  ligger Merdeka Square, der er et stort grønt område, omkranset af en række gamle bygninger. Der er i det ene hjørne et smukt anlæg med masser af blomster, springvand og pergolaer. Lige overfor ligger den smukke gamle St. Mary’s Anglican Cathedral.

Den nationale Mosque er en af de største moskeer i Sydøstasien med plads til 8.000 bedende i den store hal. Den sylespidse minaret kan ses vidt omkring, men trods det, så vi den ikke, før vi stod lige foran den. Der var meget stille, da vi var der og vi valgte ikke at gå ind, da det krævede en anden beklædning end den vi havde på, bl. a. er det et krav, at kvinderne bærer tørklæde.

Udsnit fra den smukke Sultan Adbul Samad Building

Udsigt over den 6 etagers indendørs tivoli i Times Square

Vi boede tæt ved en Sky Train station ved Times Square. Times Square er et enormt bygningsværk på omkring16 etager, fyldt med forretninger, restauranter, biografer, tivoli, bowlingcenter og meget andet. Modsat Petrona Twin Towers findes der her også et væld af spændende specialforretninger—og meget af det vel og mærke til fornuftige priser. Stort set alle forretningstyper findes her, ud over et utal af tøj– mode og skoforretninger, findes der forretninger med legetøj, rollespil, miniatureartikler, elektronik, og meget, meget andet.

På nederste etage afholdes der f. eks. også sportsbegivenheder. Vi har ved en lejlighed overværet verdensmesterskabet i Squash afholdt der over en uges tid. I en af fløjene er der på etagerne 4-10 findes 2 kæmpestore tivoli. Et for de mindre børn og et for store børn og voksne. Jeg var blandt andet inde og prøve rutchebanen. Den var ret vild med store vandrette og lodrette loops. Der er vel omkring 8-10 forskellige forlystelser i de voksnes tivoli, den ene vildere end den anden. Efter 3-4 ture måtte jeg give op, jeg kunne simpelthen ikke klare mere—og jeg havde da sprunget et par af de vildeste over.

Udsnit over det ene tivoli i Times Square

I Times Square var vi et par gange i biograferne. Der er både biografer på 1. 3. og 11 etage med vel i alt omkring 15 sale. I bygningen findes også den største bowlinghal vi nogensinde har set.

Efter nogle fantastisk dejlige dage i Kuala Lumpur med masser af gode oplevelser og dejlig mad gik turen videre. Fra Banegården tog vi med toget på 1. klasse videre mod Singapore. Det er ikke normalt, at vi rejser på 1. klasse, men det var simpelthen så rørende billigt, at det måtte vi bare prøve og da vi skulle rejse hele natten, var det dejligt med lidt luksus og en god seng. Vi fik en dejlig kupe med 2 gode senge, rigtige dyner og puder, der var farveTV og et særskilt badeværelse og god morgenmad næste morgen.

48 bowlingbaner side om side   kan man også finde i Times Square

Partie fra Merdeka Square

St. Mary’s Anglican Cathedral

9.667 km hjemmefra

På 1. klasse havde vi eget badeværelse med toilet og bruser