Familien Duch

Peter Duch

Østersøen cruise

Stockholm

År 2015

Sædvanligvis plejer jeg kun  at beskrive de mere eksotiske rejseoplevelser, men jeg gør her en undtagelse, idet  vi havde en fantastisk spændende tur , hvor vi besøgte Stockholm, Helsinki, Sankt Petersborg og Tallinn. Imponerende byer med store traditioner og en række yderst interessante udflugter.

Vi var taget til Stockholm et par dage før, vi skulle på krydstogt. Den første aftenen tog vi efter check in på hotellet og en hurtig omgang aftensmad, en taxa til Globen, hvor vi havde fået billetter til det berømte canadiske  Cirque du Soleil’s show.

Cirque du Soleil’s  stykke Quidam, er en fantastisk fortælling opført i en kombination af cirkus, teater, koncert, illusioner og magi. Storslået, flot og bestemt ikke sidste gang vi skal se Cirque du Soleil.

Riksgatan med pladsen Riksplan, der fører ind til Riksdagen

Vi boede på Hötorget, tæt ved gågaden Drottninggaten. Tæt ved lå også krydset Sveavägen-Tunnelgatan, hvor Oluf Palme blev myrdet i 1986. Vi var forbi og dvælede lidt ved mindepladen i fortovet.

Stockholm præsenterede sig på den smukkeste måde først i juni måned. Varmt og solrigt, så vi travede den centrale del af byen tyndt og så de mange seværdigheder og de store imposante bygninger. Ved Gamla Stan ligger Kungliga slottet, smukt ud til Mälaren. Vi overværede vagtskiftet og var inde og se slotskirken, hvor prinsebrylluppet skulle være næste weekend.

Kongeslottet i Stockholm

Vi tog en dejlig havnerundfart, der gennem et par timer førte os rundt omkring mange af øerne og holmene i såvel Østersøens skærgård, som gennem slusen og ind i Mälaren. Vejret var usædvanlig flot, og på klipperne på ruten lå folk og tog solbad eller badede i søen. Et sted langs nogle lodrette klipper, var en del folk i gang med at øve bjergklatring. Turen førte os bl.a. tæt forbi Vasamuseet, med de karakteristiske 3 master, der gennem loftet i bygningen, rager mod himlen. Stockholms tivoli Gröna Lund var også i fuld gang, hvilket man kunne se og høre på de mange hvin fra rutchebanerne. Vi kom også forbi Stockholms Stadshus, som f. eks. er rammen omkring Nobel prisuddelingen. Efter en tur rundt om Lilla Essingen, vendte vi tilbage. En yderst smuk tur, med masser at se på.

Bjergklatrere på vej op af de stejle klipper.

Så er sluseportene næsten lukket i, så vi kan forlade Mäleren og komme ud i den lavere Østersø.

Kongeslottet med Norrbro

Gamla Stan er et hyggeligt område, fyldt med små specialforretninger, restauranter, torve og gyder. Området blev gennemtravet og der blev foretaget adskillige gode indkøb

Stockholms berømte hotel Grand Hotel. På flagene på taget, kan man se, hvilke nationaliteter, der bor på hotellet. Der var dansker, englændere, amerikanere, islændere og tyskere på besøg.

Gamla Stan er rig på torve og fortovscaféer.

Vi var lidt heldige at få plads til en guided tur på Stadshuset. Det kan være svært at få plads, da rådhuset ofte er optaget og det var da også lukket de næste dage. Spændende at komme ind og se det store flotte hus, den store sal, hvor man var i gang med at stille 1.300 stole op til et arrangement, byrådssalen, Den Blå Sal der bl.a. bruges til spisning ved nobelprisoverrækkelserne, Den Gyldne Sal med alle guldmosaikkerne, udsmykningen, de mange kunstværker, det store fjernbetjente orgel og meget mere. Absolut et besøg, der kan anbefales.

Den Gyldne sal, er udsmykket med 18 millioner guldmosaikstykker. Efter middagen i Den Blå Sal til nobelprisoverrækkelserne, danses der her af nobelprisvinderne, de kongelige og gæsterne.

Stockholms rådhus—Stadshuset, ses fra vandsiden

På øen Djurgården ligger bl.a. Vasa museet, med det eneste velbevarede skib i verden fra det 17. århundrede. Skibet skulle være Sveriges flagskib og var helt nybygget, da det sank på sin jomfrurejse kort allerede ved indsejlingen til havnen. I 333 år lå skibet på havbunden, inden det i 1961 blev hævet. Grunden til, at skibet var så intakt som det var, skyldes at det sank i ferskvand. Grunden til at skibet blev usødygtig skyldes, dels at på den tid, var Vasa det største skib, der nogensinde var blevet bygget og dels at man undervejs ændrede på konstruktionen bl.a. med en meget høj overbygning med 2 skibsdæk til kanoner samt at ballasten var alt for lille.

95% af skibets originaldele er velbevarede, heriblandt 14.000 løse genstande, heraf 7oo skulpturer. Der er ligeledes fundet såvel sejl, tøj og nogle af ligene af de 30-50 mand, der omkom ved forliset.

Skibet blev bygget efter ordre af Sveriges konge Gustav den II Adolf og var meget rigt udsmykket med udskæringer og dekorationer.

Museet er en af de ting, man absolut skal se, når man er i Stockholm og imponerende er det da bestemt også, med den fine stand de udstillede effekter er i.

Modeller af et par af søfolkene på Vasa

Udsnit af udsmykningen på Vasa’s agter.

Vasa, set fra en af de øvre etager i museet.

På Djurgården findes mange andre ting end Vasa museet bl.a. Tivoli Grønna Lund og Friluftsmuseet og zoologisk have Skansen, hvortil man kan tage et lille tog op til. Der er også nogle smukke parker, hvor mange mennesker lå og tog solbad, sammen med en flok bramgæs, der gik og græssede. Der findes også en række museer, bl.a. Abba museet og Vattenmuseet. Astrid Lindgrens miljøer kan man opleve på Junibacken, hvor Emil fra Lønneberg, Pippi Langstrømpe og  Karlson på taget kan mødes. Alfons Åberg, Mumitroldene, Peddersen & Fidus, kan man også støde på.

Parti fra Junibacken

En dag tog vi med rutebåden til Drottingholm Slot, der ligger et pænt stykke oppe i Mälaren. Det er et utroligt smukt slot

Kort over ruten til Drottingholm Slot med de mange anløbssteder

Det var en smuk sejltur. Vejret var som sædvanlig flot og solrigt. Der var mange mennesker med båden, men vi var kommet i god tid, så vi havde fået nogle gode pladser ude på dækket. Undervejs lagde vi til en række steder, hvor der kom nye passagerer på og enkelte stod af. Mälaren er fyldt med mange små øer, holme og smukke vige, masser af bådtrafik. Det var weekend, så rigtig mange stockholmere tog på tur i deres båd, ankrede op i en lille vig, nød solen og tog måske en dukkert. Vej vejs ende dukkede Drottingholm op og præsenterede sig på smukkeste vis i det dejlige vejr. Mange steg af med deres madkurv, da området ved slottet også er et yndet udflugtsmål for picknic.

Partier fra bådturen til Drottingholm

En lille del af den enorme og smukke park ved Drottingholm

Drottingholm Slot er opført i 1600 tallet. Kongefamilien flyttede permanent ind på slottet i 1981

Udsmykning inde fra slottet

Efter at have beset slottet og den enorme slotspark og lidt af selve slottet indenfor, gik turen tilbage til Stockholm. Her viste det sig, at der skulle være prinsebryllup, idet prins Carl Philip skulle giftes med Sofia Hellquist i slotskirken. Dele af byen omkring ruten, hvor brudeparret skulle køre i karet efter vielsen var spæret af, så man kunne ikke færdes frit. Der kom stadig flere og flere mennesker på gaden og der var optog i Gamle Stan, hvor garderne kom marcherende.

Ved slotskirken kunne vi se, mange af de prominente gæster komme, bl.a. den norske Kong Harald og Sonja. Der var også en del af publikum, der kom iført nationaldragter.

 

Militær orkesteret undeholder ved prinsebrylluppet

Soldater traver rundt i Gamla Stan

Langs ruten, hvor brudekareten skulle køre, var der et hav af mennesker, ligesom politi og militær var stærkt repræsenteret. På et tidspunkt kom en lang række dragoner til hest. Først en gruppe på hvide heste og dernæst en større gruppe på brune heste. Dernæst fulgte den tomme karet, trukket af 4 brune heste og endelig til slut endnu en gruppe dragoner på brune heste.

Lidt senere vendte kortegen tilbage med det nygifte par og de begav sig ud på den forholdsvis lange tur rundt i det centrale Stockholm.

Den tomme karet kører op til slotskirken for at hente brudeparret

Dragoner til hest danner fortroppen for brudekareten.

Det nygifte brudepar på tur i karet gennem Stockholm